top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJasmijn

Op koffie date met creatieve duizendpoot Nadine Walter

Visuele branding, grafische vormgeving, content creatie en webdesign. Nadine is van alle markten thuis. Met haar bedrijf Studio Vorm Creative helpt ze ondernemers met het uiteenzetten van hun visuele identiteit. Benieuwd wat Nadine doet op een dag waarop de inspiratie ver te zoeken is? En waarom je “fuckups” delen als ondernemer volgens haar geen zwakte is? Lees dan snel verder.


Voor de mensen die jou nog niet kennen, kun je vertellen wat je doet en hoe je hier gekomen bent? Drie jaar na het afronden van mijn studie aan Academie Artemis ben ik mijn eigen bedrijf begonnen: Studio Vorm Creative. Eerst combineerde ik dat nog met het werken voor winkelketen Tally-Ho. Ik verzorgde daar de grafische uitingen, email marketing, social media en hield daarnaast een blog bij op de website. Het was super leuk werk maar ondertussen kreeg ik het ook steeds drukker met mijn eigen bedrijf. Ik had het gevoel dat ik alles voor de helft aan het doen was en dat voelde niet meer goed. Vandaar dat ik in januari van dit jaar heb besloten om voor de volle 100% voor mijn eigen bedrijf te gaan. Ik help bedrijven met opzetten van online en offline visiueleidentiteit. Dit doe ik voor lifestyle merken, creatieve ondernemers en startend ondernemers.

Wat is voor jou het voordeel van een freelance bestaan ten opzichte van in loondienst zijn?

Mijn droom is altijd geweest om voor mezelf te beginnen. Ik hou van de vrijheid die het freelancen geeft om je op een manier te bewegen waarvan jij denkt dat die de beste is.

Ook vind ik het ondernemen op zich heel leuk. Het is lekker afwisselend, als freelancer moet je steeds met nieuwe ideeën komen en werk je samen met veel verschillende mensen. Vanaf het begin zit ik bij co-working space #Workmode. Hierdoor heb ik een goed netwerk opgebouwd en daarnaast is het gewoon heel gezellig. Als freelancer werk je toch vaak alleen dus het is fijn om samen te lunchen en te kunnen sparren met andere ondernemers.

Wat doe je als je een dag hebt waarop je totaal niet geïnspireerd bent?

Dan is het lekker om je even ergens anders mee bezig te houden. Ik werk dan aan andere zaken rondom een klus of de marketing voormijn eigen bedrijf, bijvoorbeeld facturen of boekhouding. Of ik ga een dag naar een museum of andere stad, om weer geïnspireerd te raken. Ik heb geleerd dat de beste oplossing is om het op zo’n moment helemaal los te laten. Het kan zo maar zijn dat ik ’s avonds ineens weer helemaal gefocust ben. Ook werk ik wel eens in het weekend als mij dat zo uitkomt. Die vrijheid heb je bij een 9 tot 5 baan niet.

Hoe bepaal je of je een klus wel of niet aanneemt?

Ik ga af op mijn gevoel en kijk of ik genoeg affiniteit heb met het product of het concept. Daarin is het eerste kennismakingsgesprek met een klant voor mij heel belangrijk, ik merk dan gelijk of er een klik is. Het is en blijft namelijk heel persoonlijk werk. Als een klant bij mij komt met een vraag die niet bij mij past ben ik daar eerlijk in. Ik heb gemerkt dat het heel veel tijd en energie kost om iets te doen wat me niet ligt. Plus dat het zorgt voor een eindresultaat waar ik niet helemaal happy mee ben. Gelukkig sluiten veel klanten die mij benaderen aan bij wie ik ben en komen ze bij mij juist vanwege mijn stijl. Zo kan ik iets neerzetten waar we beiden blij van worden.

Ik kan me voorstellen dat je soms voor uitdagingen komt te staan. Wat had je anders gedaan als je opnieuw kon kiezen?

Toevallig heb ik daar een poos geledeniets over gedeeld op mijn Instagram. Een tijdje geleden ben ik een nieuw label gestart in samenwerking met een fotograaf. Het idee was een kaartenlijn genaamd Visual Stories, waarvoor ik onder andere de grafische vormgeving op me nam. Tijdens het opzetten van het label kwam ik erachter dat ik vooral het ontwikkelen en de uiteenzetting van een concept heel erg leuk vind. Precies het deel waar ik me mee bezig houd in mijn dagelijkse werk. De sales die er vervolgens bij komt kijken is dan weer niet mijn ding. Het is iets wat ons beiden niet natuurlijk aankomt en we hebben uiteindelijk besloten niet verder te gaan met het label. Het is op zo’n moment het beste om eerlijk te zijn tegenover jezelf en elkaar.

Achteraf gezien heb ik het sales gedeelte onderschat maar ik heb er geen spijt van. Je kunt van zo’n ervaring alleen maar leren. Daarom heb ik ook besloten om er iets over te delen op mijn instagram. Aanvankelijk twijfelde ik hierover maar uiteindelijk neemt elke ondernemer wel eens een beslissing die minder goed uitpakt. Ik zie het niet als een zwakte om dit te delen. Het is juist goed om in te zien waar je minder goed in bent, zodat jij je kunt focussen op hetgeen waar jij wél goed in bent.

Heb je tips voor beginnende freelancers zoals ik?

Wees brutaal en stap op mensen waarmee je wilt samen werken af. Netwerkborrels en evenementen zoals bijvoorbeeld van de Goaldiggers Club, zijn hier ideaal voor. Ook belangrijk: neem de tijd om je portfolio op orde te krijgen. Zo weten mensen wat ze kunnen verwachten. Zorg daarnaast dat je zichtbaar bent, sociale media is een mooie manier om te laten zien wie je bent en wat je doet. En tot slot: ga nooit een klus in als je niet weet of je het gewenste resultaat kan waarmaken. Een beetje bluffen hier en daar moet natuurlijk kunnen maar wees wel realistisch. Ervaring heeft mij geleerd dat je het beste dicht bij jezelf kunt blijven.

Meer weten over Nadine en haar werk? Check www.studiovorm.com en volg haar op Instagram en Facebook.

110 weergaven0 opmerkingen
bottom of page