top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJasmijn

Geen idee waar je de laatste duurzame mode scoort? Nu wel!

De duurzame Wehkamp worden, dat is de missie die Laura Snijder voor ogen heeft met haar bedrijf. Met haar webshop Take it Slow zet ze duurzame mode op de kaart. Laura vertelde mij hoe ze dit op jonge leeftijd helemaal in haar eentje voor elkaar bokst en wat haar dromen zijn. Ook deelt ze haar tips voor jonge ondernemers in spé.

Met Take it slow biedt je duurzame mode een podium, hoe is die interesse ontstaan? Het is begonnen vanuit mijn studie; Fashion and Textiles Technologies aan de Hogeschool in Enschede. Ik kreeg steeds meer interesse in het maatschappelijke onderdeel van de industrie en ik vroeg me af wat duurzame mode nou precies betekende. Daarom schreef ik mijn scriptie voor een duurzaam mode label in Amsterdam. Daarnaast werkte ik bij een duurzame kledingwinkel. Zo ben ik er ingerold. In die periode kwam ik veel te weten over de verschillen tussen fast fashion en duurzame kleding. Na mijn afstuderen gingen veel van mijn studie genoten werken bij grote ketens. Maar ik wilde geen klein stipje zijn binnen een groot bedrijf. Toen ontstond al vrij snel het idee om alle duurzame merken die ik tof vond te verzamelen in een webshop, zodat deze merken bereikbaar zouden zijn voor iedereen. Op dit moment run je Take it Slow in je eentje, best pittig lijkt me. Hoe houdt je alle ballen in de lucht?


Dat is inderdaad best pittig. Ik heb er tot nu toe altijd part time naast gewerkt omdat ik nog niet volledig van Take it Slow kan leven. Ik koop twee keer in het jaar collecties in en dat is nogal een smak geld elke keer. Ik ben nog op zoek naar de juiste cashflow, daar moet ik in groeien. Ik werk momenteel freelance voor mode agentschap Studio Hotstuff.

Het is en blijft gewoon heel hard werken, vaak zes dagen in de week en ook in de avonduren. Maar ik vind mijn werk heel erg leuk en ik heb snel resultaat, dat houdt me op de been. Het is leuk om te zien hoe snel Take it Slow groeit. Ik merk dat veel meer vrouwen op zoek zijn naar duurzame mode en dat geeft energie, zo breid ik steeds verder uit.

Jij bent curator van Take it Slow, hoe bepaal je welke merken wel en niet online komen?

Omdat ik al zo in het wereldje zat en alle merken heb onderzocht voor mijn scriptie wist ik wat de bepaalde factoren zijn van duurzaamheid. Het is natuurlijk een heel breed begrip maar voor mij staat het vooral voorop dat kleding op een eerlijke wijze gemaakt wordt. Om dit te garanderen hebben de duurzame labels meestal een keurmerk als ze produceren in andere werelddelen dan Europa. Soms hebben merken geen keurmerk maar kunnen ze op andere manieren garanderen dat ze eerlijk produceren. Het is belangrijk om veel informatie te winnen van merken, dan weet je gauw genoeg of het klopt of niet. Daarnaast kijk ik naar de materialen, het liefst heb ik biologische materialen met een keurmerk. Maar ik vind het voornamelijk belangrijk dat de productie eerlijk gaat. Ten slotte moet het natuurlijk wel binnen de stijl passen die ik voor ogen heb. Take it Slow heeft een moderne look en feel, ik wil ver weg blijven van het suffe imago dat duurzame mode toch soms nog heeft.

Je hebt een aantal keer een pop-up winkel gehad, wat voor verschil merk je in vergelijking met je online shop? Ik vind het heel leuk om in contact te komen met mijn klant en om te merken dat de doelgroep die ik voor ogen heb daarmee overeenkomt. Maar er zitten ook lastige kanten aan. Het heeft me pas echt veel opgeleverd toen ik een grote sale had maar dat is niet perse de intentie die ik heb met duurzame mode.

Natuurlijk heb ik voor mijn online winkel wel eens een miskoop die niet aansluit bij mijn doelgroep. Die bied ik dan aan met een korting in de hoop dat het nog iemand aanspreekt. Maar eigenlijk heb ik vrij weinig sale. Want waarom zou die ene witte blouse na een paar maanden ineens minder waard zijn?

Ik begin laat in het seizoen met mijn sale en ik merk dat steeds meer winkels om mij heen dat ook doen. Er is een shift gaande, we gaan niet meer mee met de fast fashion ketens in hun sale periode. Aan de andere kant kan je met een afgeprijsd artikel iemand die normaal duurzame mode te kostbaar vind wel overhalen tot een aankoop. Dus het heeft twee kanten. Je bent al heel jong je eigen bedrijf gestart. Wat zie je als je grootste “fuckup” en wat heb je daarvan geleerd? Ik denk toch wel dat ik af en toe te streng ben geweest voor mezelf. Ik legde mezelf deadlines op waar niemand anders iets van wist en ben daardoor wel tegen het randje van overwerkt zijn geraakt. Ik moet er wel plezier in houden natuurlijk. In het eerste jaar wilde ik perfect overkomen en bewijzen dat ik het kon. Nu heb ik gezien dat wat ik doe in de smaak valt en kan ik er meer van genieten. Als ik dan een keer iets niet afkrijg kan ik dat relativeren.

Wat is je grootste droom voor Take it Slow?


Mijn persoonlijke droom voor Take it Slow is dat ik er 100% van kan leven. Dit zodat ik me helemaal op mijn bedrijf kan storten zonder constant te stressen over hoe ik alle werkzaamheden af krijg in de twee à drie dagen die ik overhoud naast mijn andere parttime werk. En ik wil de duurzame Wehkamp worden, dé Nederlandse online plek om duurzame mode te shoppen. Welk advies zou je beginnende ondernemers mee willen geven? Werk je business plan goed uit, ik heb een jaar genomen om alles op papier te zetten. Ik denk dat ik daardoor gelijk sterk begonnen ben. Daarnaast moet je risico’s durven nemen en gewoon doen. Je moet natuurlijk wel goed nadenken voordat je tot acties overgaat maar als je het gewoon probeert, merk je heel snel wat wel werkt en wat niet.

Benieuwd geworden naar Take it Slow? Klik hier om de webshop te bekijken.

22 weergaven0 opmerkingen
bottom of page