top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJasmijn

Lenen is het nieuwe bezitten, dat geldt ook voor je kledingkast

We horen er steeds meer over; de deeleconomie. Zelf ben ik al jaren lid van LENA, de kledingbibliotheek in Amsterdam. Maar hoe is het idee eigenlijk ontstaan om kleding te gaan uitlenen? Ik sprak met één van de oprichters, Suzanne. Ze vertelde me over haar geleerde lessen en wat haar op de been houdt in uitdagende periodes. Ook deelt ze een aantal tips voor beginnende ondernemers met een goed idee.Hoe is het idee voor een kledingbibliotheek ontstaan? Elisa, Diana en Angela (de andere drie oprichters van LENA) hadden een vintage kledingwinkel in Eindhoven en Rotterdam genaamd Doortje Vintage. Ik ben daar op een gegeven moment gaan werken. We waren bezig met het hergebruiken van kleding in de vorm van vintage. Ondertussen puilden onze eigen kledingkasten uit en kwamen we tot de conclusie dat we maar een klein deel regelmatig droegen. We leenden al kleding van elkaar of andere vriendinnen en bedachten: hoe mooi zou het zijn om dit op veel grotere schaal te kunnen doen! Zo is het idee van een kledingbibliotheek ontstaan, aanvankelijk als grapje maar het bleek uiteindelijk een heel goed idee. Toen de winkel in Rotterdam stopte leek het ons een goed moment om te gaan uitzoeken of we het idee tot werkelijkheid zouden kunnen brengen. We hebben een jaar uitgetrokken om onderzoek te doen en een businessplan te schrijven. Ook hebben we een pilot gedaan in de winkel in Eindhoven. Na dit jaar zaten we nog steeds met veel vragen maar we besloten ervoor te gaan en maar te zien hoe ver we zouden komen. Dat is inmiddels ruim vier jaar geleden.


Wat is jouw rol binnen LENA? Ik ben verantwoordelijk voor de PR en marketing en ben het gezicht als het gaat om presentaties. Samen met Elisa doe ik het strategische stuk, bijvoorbeeld onderzoek rond het businessmodel. Recentelijk hebben we met het team een nieuw systeem ontwikkeld en gelanceerd. Waar we tegenaan liepen is dat wij iets structureels aanboden, namelijk een maandelijks abonnement. Dit terwijl winkelen iets is wat incidenteel gebeurd, gewoon wanneer jij er zin in hebt. Het nieuwe systeem is veel flexibeler, je betaalt alleen voor wat je leent. Hetzelfde principe als een Car2go bijvoorbeeld.Wat is jouw persoonlijke drijfveer die je op de been houdt tijdens de uitdagingen van het ondernemerschap? Ik vind het super belangrijk dat er verandering komt. Tijdens mijn studie aan het AMFI realiseerde ik me voor het eerst hoe lelijk de modewereld eigenlijk is. Na mijn studie ging op zoek naar een manier om een positieve invloed uit te oefenen, LENA is een mooie manier om dit te doen. Het is heel leuk om te zien hoeveel mensen we al enthousiast hebben gemaakt de afgelopen vier jaar. Het voelt echt alsof we dit samen met al onze klanten doen. Daar doe ik het voor.

'Wat wij doen is zaadjes planten en mensen aan het denken zetten. Elke ondernemer in de duurzame wereld voegt iets toe en dat zorgt ervoor dat we samen een grote invloed hebben. Ik merk dat veel van deze ondernemers een gezamenlijk doel voor ogen hebben en daardoor elkaar ook dingen gunnen.'

LENA is in de afgelopen jaren flink gegroeid, welke groei merk je hierdoor bij jezelf?

Toen we begonnen was het idee simpelweg: een kledingbibliotheek openen. Inmiddels is die ambitie gegroeid, we willen een ketenverandering op gang brengen. Onze rol hierin zijn we steeds iets duidelijk gaan zien. De verantwoordelijkheid is daarom ook gegroeid maar dat werkt voor mij juist heel motiverend. Jullie komen vast ook voor veel uitdagingen te staan, wat heb je van deze situaties geleerd? De eerste jaren zijn we misschien wat te voorzichtig geweest in het onderzoeken van nieuwe mogelijkheden of het aanpassen van ons concept. Ik merk dat we als team de afgelopen jaren daarin zijn gegroeid en we sneller kunnen schakelen. We durven grotere risico’s nemen.


Heb je nog tips voor beginnende ondernemers met een goed idee?

Praat met zo veel mogelijk mensen over je idee, al is het de buurvrouw. Wie weet kent zij weer iemand die jou zou kunnen helpen. Ik ervaar het zelf ook als heel waardevol om met andere ondernemers te sparren, ook al komen zij uit een hele andere hoek. Wij hebben in het begin deel genomen aan verschillende acceleratie-programma’s waardoor we veel kennis hebben opgedaan, dit kan je onderneming echt een boost geven. Ook zij wij bijvoorbeeld aangesloten bij de Impact Hub, waar veel kennis en netwerk zit. Heel handig als je een bepaalde vraag hebt of een persoon zoekt met een specifieke expertise. Dit soort platforms zijn heel waardevol.


En verder: gewoon doen! Als je een idee hebt kun je dit op kleine schaal testen zodat je het naderhand bij kunt schaven. Dat is beter dan een idee tot in detail uitwerken om er vervolgens achter te komen dat het niet werkt waardoor je weer opnieuw moet beginnen. Trial and error heeft ons in ieder geval veel gebracht. Ook kleding lenen? Vanwege de Corona crisis is LENA gesloten maar je kunt er nog wel terecht op afspraak. Daarnaast is de online shop natuurlijk ook geopend! Klink hier om naar de website te gaan.

52 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page